RTV: Privilegirani borci in "cenzurirano" GLASNO!

objavil Glasno1 dne 15.09.2018

Kaže, da bomo imeli v gibanju GLASNO! veliko dela, že način, kako RTV poroča o nas, sproža vprašanja.

GLASNO! za RTV

Splošno znano je, da v radijskem in še bolj televizijskem svetu termin umeščanja novic pomeni včasih več kot novica sama. Uredniki tudi s terminom objave kažejo svojo profesionalno ali pa pristransko delovanje. Teme, ki so nove in imajo pomembno vseslovensko sporočilo, sploh če so vključeni posamezniki in skupine z integriteto, praviloma objavijo v reprezentativnih terminih. Na nacionalni televiziji sta to oddaji TV Dnevnik in Odmevi.

V slovenski realnosti gredo stvari svojo pot. Objavo v Odmevih si je na primer zaslužil po sporočilnosti sicer bizaren in hujskaški miting borčevskih posameznikov proti javni RTV Slovenija v Kopru. To je bilo v začetku avgusta, ko so tam napadali oddaje novinarja TV Slovenija dr. Jožeta Možine in zahtevali njihovo ukinitev. TV Slovenija je od tam poročala tako, da bistvenih sporočil, ki bi razgalila primitivnost in namen dogodka, sploh ni objavila, pač pa jih prikrila, kot da je zadolžena za zunanjo podobo ZZB in ne za objektivno poročanje o tistem, kar se dejansko dogaja. Ampak to je že druga zgodba. Borčevski miting je bil v percepciji urednika visoko rangiran, dobil je najvišjo raven pomena za javnost in bil uvrščen v Odmeve.

Povsem drugače je bilo, ko smo imeli vsebinsko bogato novinarsko konferenco z izjemnimi in za širšo javnost nedvomno pomembnimi sporočili v zvezi z namenom in delovanjem gibanja GlasNO! To je bilo 14. septembra 2018. TV ekipa je na novinarski konferenci sicer bila približno pol ure, a ne do konca dogodka, ki je trajal 45 minut. Povsem drugače je bilo na borčevskem mitingu, kjer je novinarka počakala do konca uro in pol trajajoče prireditve ter postavljala glavnemu akterju Titu Turnšku še dodatna vprašanja.

Še bolj bistveno pa je - in tu prosimo uredništvo za pojasnilo - zakaj je bil dogodek gibanja GLASNO! objavljen (samo) v poročilih ob 13h, ko večina aktivnega prebivalstva pač ne spremlja televizijskega programa? In zakaj o dogodku nista poročala Radio Slovenija in Multimedijski portal?