"Vodstvo in pristojni uredniki zavoda RTV Slovenija v resnici sabotirate voljo nas, državljanov"

objavil Glasno2 dne 26.03.2020

V gibanju GLASNO! smo prejeli pismo, ki ga je na generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca naslovila skupina uglednih intelektualcev. V njem ugotavljajo, tudi v povezavi z našo nedavno analizo političnega aktivizma na RTV Slovenija, da RTV Slovenija javnosti ne informira objektivno, temveč pristransko ter zavajajoče. Videz objektivnosti poskuša vzpostavljati z izbiro zunanjih gostov, ki pa so v veliki večini iz vrst kulturno-politične levice. Avtorji pisma od generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca zahtevajo, da RTV Slovenija z ideološkim aktivizmom nemudoma preneha, saj zavoda, ki ni sposoben poročati objektivno, ne potrebujemo. Pismo v celoti navajamo v nadaljevanju.


g. Igor Kadunc
Javni zavod Radiotelevizija Slovenija

Spoštovani gospod Igor Kadunc, direktor Javnega zavoda Radiotelevizija Slovenija!

Podpisani protestiramo proti načinu poročanja Javnega zavoda RTV Slovenija o delovanju nove vlade RS.

Nedavna analiza o ideološkem aktivizmu na RTV Slovenija civilne iniciative Glasno (povezava) je s podrobnostmi dokazala, kar smo opažali zadnji teden vsi: RTV Slovenija javnosti ne informira objektivno, temveč v informativnih oddajah pristransko, neosnovano in zavajajoče kritizira delovanje demokratično izvoljene vlade, kar je v neskladju s poslanstvom tega zavoda. S tem v javnosti spodjeda verodostojnost vlade in spodkopava zaupanje državljanov, potrebno za izvajanje ukrepov.

RTV Slovenija pri tem za videz objektivnosti uporablja »strokovnjake« in »predstavnike javnosti«, ki jih večidel izbira med pripadniki t.i. kulturno-politične levice. Tako skuša dati političnim nasprotnikom sedanje vlade videz objektivnosti in njihove napade na vlado ponuja kot politično nevtralni glas javnosti, kar je zloraba javnega zavoda.

RTV Slovenija nepošteno uporabi vsak še tako nepomemben spodrsljaj in vsako nepopularno potezo vlade kot priložnost za insinuacije o nedemokratičnih namenih vlade, njenih diktatorskih težnjah, sli po oblasti ipd. Ko je predsednik vlade vaš zavod opozoril, da ne dezinformirajte javnosti, ste vi, gospod Kadunc, njegove besede takoj prekvalificirali v poskus cenzure!

Ko nova, sredinska vlada RS v skrajno resnih razmerah epidemije skuša nadoknaditi zamujeno in se trudi za dobrobit vseh državljanov, se zdi, kot da Javni zavod RTV Slovenija ali vsaj njegov najvplivnejši del sabotira njeno delovanje. S tem vodstvo in pristojni uredniki zavoda RTV Slovenija v resnici sabotirate voljo nas, državljanov, ki smo sedanjo oblast demokratično izvolili. Postavljate se proti svojim državljanom, ki plačujemo RTV prispevek, in proti slovenski javnosti, ki ste jo dolžni informacijsko podpirati. Si ne bi najprej sami odgovorili na vprašanje, kako so vaši dopisniki informirali slovensko javnost o nevarnosti novega virusa, ko se je pojavil v azijskih državah? Kako resno ste epidemijo obravnavali pred nastopom sedanje vlade?

Javen medijski zavod, ki ni sposoben poročati objektivno, je disfunkcionalen, zato ga ne potrebujemo. Ker pa je objektivna informiranost nepogrešljiva, še posebej v tako izjemnih družbenih razmerah, zahtevamo, da nas korektno informirate, kot vam nalaga zakon in za kar vam plačujemo RTV prispevek, in da prenehate s slabo prikritim ideološkim aktivizmom proti novi vladi.

dr. Matija Ogrin, dr. Igor Bahovec, dr. Boris Golec, dr. Stane Granda, ddr. Igor Grdina, mag. Stane Okoliš, dr. Renato Podbersič, dr. Brane Senegačnik, dr. Marjan Senegačnik, dr. Luka Vidmar, dr. Lilijana Žnidaršič Golec

Ljubljana, 26. marec 2020